Doživite duh Beča

Restorani, muzeji, trgovine koje morate posjetiti u Beču

Beč se oduvijek smatrao jednim od najvažnijih centara muzičke umjetnosti – rodni grad valcera i velikih kompozitora, poput Schuberta i Straussa. Ali Beč je jedna od prijestolnica u kojoj se nalazi i mnoštvo galerija i dizajnerskih butika, restorana… Za sve koji se možda pripremaju na kratki izlet, pogledajte kratki pregled najvažnijih zanimljivosti glavnog austrijskog grada.

Restorani:
1. Meierei – dio restoranskog kompleksa Steirereck koji je prošle godine zauzeo visoko mjesto među najboljim restoranima svijeta. Meierei je poznat po svojem elegantnom izgledu, ugodnoj atmosferi i kvalitetnim jelima. Chef je dobitnik Michelin zvjezdice, a njegov beef Stroganoff jedan je od najpoznatijih u svijetu.
2. Palmenhaus – café i slastičarnica s vlastitim staklenikom. Zbog prekrasnih prozora restorana, ukrašenih raznim cvijećem, gosti ponekad zaboravljaju da očekuju konobara. Kada dođe toplije vrijeme otvara se terasa na koju se može smjestiti više od 100 ljudi. Ako volite meso, predlažemo vam goveđi tartar ili steak s prilogom od gratiniranog krumpira.
3. Jedan od najzanimljivijih bečkih restorana je zasigurno Fabios. Restoran se nalazi na glavnom bečkom trgu, a u njemu preporučujemo naručivanje telećih raviola ili neko drugo mesno jelo, koje će vas oduševiti.
4. Procacci – talijanski restoran u upečatljivoj neoklasicističkoj zgradi koji i dan danas pripada benediktinskom samostanu. Jelovnik je prepun klasičnih talijanskih jela, a mi smo sigurni da će baš svako jelo koje naručite biti ukusno.
5. Ako se zaželite pravog bečkog Wienerschnitzela posjetite Figlmuller. Porcije i kvaliteta će vas oduševiti!
6. Tel-Aviv – ulični lokal uz kanal rijeke. Ovdje možete uživati u živoj muzici talentiranih umjetnika. Idealno je mjesto za susrete i druženja, a pogled na rijeku stvara posebnu atmosferu kakvu ne možete iskusiti svugdje.

Muzeji:
1. Museumsquartier – raj za sve posjetitelje željne umjetnosti. Mjesto na kojem se nalaze 3 kvalitetna muzeja – MUMOK, Leopold Museum i Kunsthalle Wien, koji neće razočarati nikoga. Izložbe koje se ovdje održavaju su na svjetskoj razini i privlače hiljade posjetitelja dnevno. MUMOK je muzej suvremene umjetnosti, a u njegovoj kolekciji se nalaze poznati radovi Picassa, Bacona, Warhola, Richtera i mnogih drugih.
U Leopold Museumu naći ćete radove poznatih austrijskih umjetnika prve polovice XX. vijeka, primjerice Gustava Klimta i Egona Schielea. Muzej koji je zasigurno vrijedan vaše pažnje.
2. Palača Belvedere – jedan od najljepših baroknih muzeja svijeta. U gornjem Belvedereu čuva se jedna od najvećih kolekcija austrijske umjetnosti. A muzej se može pohvaliti i velikom kolekcijom radova umjetnika poput van Gogha, Moneta, Renoira, i drugih velikih slikara.
3. Nemojte zaboraviti posjetiti Kunsthistorisches i Naturhistorisches muzeje gdje ćete naći zavidne umjetničke kolekcije i presjek umjetnosti kroz historiju od samog početka stvaralaštva.
4. 21hours – galerija suvremene umjetnosti s pripadajućim restoranom Dots21. Ako ste ljubitelj konceptualne umjetnosti, ovo je mjesto za vas!

Zabava i trgovine:
1. Ako volite lunaparke, obavezno posjetite Prater, gdje je jedna od atrakcija slavni “točak”, poznat po svojoj dugoj historiji.
2. Dok ste u Beču morate prošetati vrtovima dvorca Schönbrunn, pogotovo u proljetno vrijeme kada sve zazeleni i izgleda poput bajke. Ali nemojte zaobići ni unutrašnjost, vrijedna je vaše pažnje.
3. Julius Meinl je jedna od najstarijih trgovina u gradu. Nalazi se u ulici Graben, samom centru grada.
4. Anna – dućan s nakitom u Zlatnoj četvrti, koju je NY Times proglasio “novom modnom četvrti”. Oduševite se ručno rađenim nakitom, koji će vam prezentirati simpatične i uslužne djelatnice butika. Trgovina koja će se zasigurno svidjeti svima.
5. Altmann & Kühne – trgovina čokoladom poznata u cijelom svijetu. Ručno rađene praline, unikatne kutijice i čarobna atmosfera minulih vremena nikoga neće ostaviti ravnodušnim.