Let avionom

Priprema, pozor, polijećemo!

Što treba znati prije putovanja avionom

Postoji puno sitnica koje se treba sjetiti prije polaska na let avionom. Prije svega, provjerite do kad vam vrijedi pasoš. Ne zaboravite uzeti potvrdu o rezervaciji leta koja će vam trebati prilikom podizanja karte. Ako putujete u državu za koju je potrebna viza, to je stvar koju ne smijete zaboraviti.

U slučaju da ste bolesni (osobito plućni i srčani bolesnici, osobe s težom anemijom ili problemima s ušima), ako ste nedavno bili na operaciji ili ste trudnica u visokom stadiju trudnoće, obavezno se prije leta posavjetujte s doktorom!

Pobrinite se da na vrijeme uzmete lijek protiv mučnine, u slučaju da vam on inače treba kod putovanja. Protiv mučnine u zrakoplovu pomaže čvrsto zategnut pojas, kako bi se tijelo što manje kretalo. Najmirnije je sjedalo odmah iza krila i uz prolaz. Provjerite sa svojim prijevoznikom da li je moguće birati mjesto sjedenja u zrakoplovu.

Ručna prtljaga

Svakom je putniku dozvoljen jedan komad ručne prtljage. Prije putovanja provjerite kod svog prijevoznika propisanu dozvoljenu dimenziju ručne prtljage. Ručna prtljaga drži se za vrijeme leta u zatvorenom pretincu iznad sjedala ili ispod sjedala.

Tečnosti u avionu

Tečnosti koje unosite u avion u ručnoj prtljazi moraju biti upakirane u flašice (tube ili slično) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve flašice moraju biti zapakovane zajedno u prozirnoj vrećici ili prozirnoj torbici sa višenamjenskim zatvaračem čiji je kapacitet do jedne litre (otprilike 20 x 20 cm). Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.

Količina tečnosti koju kupujete u trgovinama nakon što ste prošli provjeru karte (odnosno boarding pass) nije ograničena. U slučaju da na putu morate presjedati u drugi zrakoplov, tada tečnost koju ste kupili u duty free trgovinama nakon boarding passa ili u avionu mora biti upakirana u posebne zatvorene prozirne plastične vrećice. Vrećicu nemojte otvarati, inače vam njen sadržaj mogu oduzeti u transfernoj zračnoj luci.

U slučaju da redovito uzimate lijekove, nosite ih u ručnoj prtljazi kako bi bili uz vas. To se posebno odnosi na srčane bolesnike i osobe koje boluju od šećerne bolesti.

U ručnoj prtljazi smijete nositi dijetetske pripravke (npr. dječju hranu) koji će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda mogu vas pitati da dokažete njihovu neškodljivost.

Foto aparate i laptope nosite kao ručnu prtljaguNa većini letova dozvoljeno je fotografiranje. Ako niste sigurni provjerite. Mobiteli moraju za vrijeme leta biti ugašeni, na što će vas podsjetiti i prije uzlijetanja.

U avion je zabranjeno unijeti eksploziv bilo koje vrste, plinove propan i butan, zapaljive tečnosti uključujući benzin i metanol, zapaljive krute i reaktivne supstance uključujući magnezij, upaljače, vatrometne rakete i rakete. Ne smijete unositi oksidacijska sredstva, organske perokside, otrovne ili zarazne supstance uključujući otrov za štakore i krv, radioaktivni materijal, korozive, živu i akumulatore iz vozila. Ne smijete unijeti ni dijelove sustava za gorivo u vozilima, koji su sadržavali gorivo.