8 koraka do lakše prtljage

Nabrojeni koraci mogu se učiniti pomalo banalnima, no većina ljudi sklona je nošenju rezervnih proizvoda. Znate onu situaciju kad se premišljate uzeti ili ne baš sve to što ste  odredili, jer ipak na putovanju niste kući i ko zna što će vam zatrebati? I onda pomislite – ma nek’ se nađe, od viška glava ne boli!

Ipak, kad letite avionom ili općenito želite lakšu prtljagu, poželjno je odstraniti što je više moguće toga iz vaše torbe ili kofera, s obzirom da se svaki kilogram izvan predviđenog dodatno naplaćuje.

1. Ukoliko stvari inače pakirate u kofer, razmislite o putnoj torbi. Već na tome možete uštedjeti kilogram-dva, jer koferi znaju biti zaista teški.

2. Ako je to moguće, putujte u najtežoj odjeći i obući. Dakle, ako letite zimi, u to se svakako ubrajaju cipele, traperice, neki džemper i slično. Ljeti biste umjesto kratkih pantolica mogli obući farmerke. U avionu je ionako ugodna temperatura i neće vam biti vruće.

3. Kad već spominjemo obuću, probajte ograničiti broj patika/cipela što je više moguće. Mislite li da ćete ih baš sve nositi? Provjerite vremensku prognozu, jer vam može jako pomoći pri odlučivanju, ali nastojte zadovoljiti sve oblike putovanja na koji krećete, od odlaska na plažu do razgledavanja znamenitosti i noćnog izlaska.

4. Farmerke su gotovo nezaobilazan komad odjeće, ali su i vrlo teške, pa bi bilo dobro barem jedne zamijeniti nekom laganom trenerkom. Naravno, ako ih uopšte imate namjeru nositi više komada.

5. Probajte nabaviti tzv. putna pakiranja za kozmetiku. Možete ih naći u svakoj boljoj parfimeriji, a zaista mogu značajno olakšati vašu toaletnu torbicu. Ako je neki od preparata pakiran u staklenoj ambalaži, probajte ga prebaciti u plastičnu. Npr. to možete učiniti s balzamima za brijanje, čija ambalaža je prilično teška, a mogli biste je zamijeniti nekom starom kutijicom za kremu. Što se šminke tiče, vrlo praktična su pakiranja veličine testera.

6. Ponesite raznoliku odjeću koju ćete moći nositi u više prigoda. Probajte izabrati odjeću u temeljnim bojama, jer ćete ih najjednostavnije moći kombinirati.

7. Hoćete li imati pristup mašini za veš? Ako hoćete, nije vam potrebno mnogo donjeg rublja, jer ga lako možete oprati. Čak i ako nemate perilicu, možete ga ‘ručno’ oprati toplom vodom.

8. Maksimalno iskoristite ručnu prtljagu, u koju je obično dozvoljeno ponijeti dodatnih desetak kilograma. Svaki prijevoznik ima svoja pravila oko ručne prtljage, pa ih je najbolje provjeriti na njihovim web stranicama. Kod niskotarifnih avioprijevoznika, najčešće je dozvoljen samo jedan komad ručne prtljage, u koji biste trebali spremiti sve stvari koje želite nositi sa sobom u kabinu. Tako npr. torbica i laptop moraju biti spremljeni u zajednički spremnik, odnosno neku torbu ili kofer, kako već odlučite, a koji ne smije biti veći od određenih dimenzija.

Za kraj jedan mali podsjetnik – imajte na umu da bi vam pri povratku torba mogla biti dosta teža, kad je napunite sa svim suvenirima, poklonima ili odjećom i obućom koju ste kupili. Dakle, dobro je ostaviti koji kilogram prostora pri polasku, kako biste izbjegli plaćanje dodatne naknade i za povratni let.

Preuzeto s: http://www.putovnica.net/pstyle/savjeti-za-putovanja/8-koraka-do-lakse-prtljage